Pumptrack-Vauhtia ja luovuutta

Pumptrack-pyöräily on laji, jonka suosio on kasvanut nopeasti viime vuosina. Pumptrackissa vauhtia kiihdytetään polkemisen sijaan pumppaavalla liikkeellä. Myös Lappeenrannassa on mahdollista kokeilla tätä mielenkiintoista lajimuotoa. Myös Lappeenrannan Pyöräilijät järjestää tänä kesänä junnupyöräilyn kesätyöntekijöiden ohjaamaa pumptrack-kerhoa junnupyöräilijöille.

Innokkaita nuoria

Saapuessani Huhtiniemeen tämän viikon tiistaina hieman ennen kello kahtatoista oli pumptrack-radalla jo monta innokasta junnupyöräilijää odottamassa kerhotunnin alkamista. Keli oli lämmin ja puolipilvinen, siis täydellinen päivä pumptrack-pyöräilyille. Asiaan kuuluvasti kaikilla oli kypärät päässä ja pyöriä oli nuorilla alla monenlaisia. Pumptrackia voi harrastaa erikokoisilla pyörillä ja monella näyttikin olevan mukanaan esimerkiksi maasto- ja BMX-pyöriä.

Huhtiniemen pumptrack-rata sisältää paljon erilaisia kumpareita ja kaarteita (KUVA:Akseli Lautiainen)

Pumptrack tavoittaa uusia kokeilemaan

Pumptrack-pyöräilyn suosio on kasvanut nopeasti ja pumptrack-ratojen määrä onkin moninkertaistunut viime vuosien aikana. Myös Huhtiniemen radalla ovat puitteet kunnossa. Asfaltoitu rata koostuu monista erikokoisista kumpareista, kaarteista sekä kummuista. Paikalle oli saapunut paljon tuttuja kasvoja aikaisemmilta pyöräilykerroilta, mutta joukosta löytyi myös ensikertalaisia. Antti Nygård oli tullut paikalle poikansa Jonnen kanssa, joka osallistui pumptrack- kerhon toimintaan nyt ensimmäistä kertaa. Isä ja poika ovat käyneet harrastamassa pumptrack-pyöräilyä silloin tällöin myös aikaisemmin. Kuultuaan pumptrack-kerhosta he päättivät tulla myös tänne.

”Silloin tällöin ollaan käyty, pari kertaa kesässä ajamassa ja täällä ollaan nyt ensimmäistä kertaa. Jonne on myös mukana keskiviikkopyöräilyssä noissa pyöräkerhoissa niin, siellä vinkattiin tästä, että tämmöisessä on mahdollista sitten käydä”, Antti kertoo siitä, miten he päätyivät pumptrack-kerhon tunnille.

Laji on levinnyt nopeasti myös Suomessa ja etenkin nuorten keskuudessa sen suosio on kasvanut paljon. Myös Antti Nygård uskoo, että pumptrack-pyöräilyn suosio jatkaa kasvuaan, koska esimerkiksi juuri vauhdikkuus ja liikkuvat välineet, jotka nuoria usein kiinnostavat, yhdistyvät tässä lajissa.

”Kyllä uskon, onhan tämä vauhdikasta ja lapset tykkäävät polkupyöristä, rullalaudoista ja kaikista liikkuvista välineistä niin aivan varmasti kasvaa”, Nygård uskoo.

Nygård kokee, että lajin kasvun edistämiseksi pitää olla riittävästi harrastuspaikkoja ja oikeaan suuntaan ollaan koko ajan menossa.

”Se vain, että harrastuspaikkoja saadaan lisää ympäri maata ja aika hyvinhän näitä on tullutkin lähiseudulle, niin sillä tavalla ollaan hyvään suuntaan menossa”, Nygård toteaa.

Antti Nygårdin mielestä on hienoa, että tällaista seuratoimintaa järjestetään nuorille ja lapsille (KUVA:Akseli Lautiainen)

Fyysinen mutta luova laji

Pumptrack-pyöräilyä seuratessa huomaa sen, kuinka fyysisestä lajista on kyse. Pyörällä edetään pumppaamalla vauhtia eteenpäin, mikä käy pitkälle mentäessä fyysiseksi. Kun fyysiseen aktiivisuuteen lisää lämpimän sään, saattavat nuoret väsyä nopeastikin. Se ei kuitenkaan näytä menoa haittaavan, kun jo pienen huilaamisen ja juomatauon jälkeen lapset jälleen jatkoivat radalla kiertämistä. Vaikka laji onkin fyysinen, on se myös hyvin luovaa. Juuri vapaus lajissa onkin pumptrack-tunnin ohjaajina toimivien junnupyöräilyn kesätyöntekijöiden Huugo, 15 ja Terho, 16 mielestä lajin parasta antia.

”Ei tarvitse mennä välttämättä minkään treenien mukaan eikä tämä ole niin säännöllistä”, Huugo kuvailee.

Pumptrack-radalla voi kehitellä omaa ajotyyliään vapaasti ja kokeilla ajamista radan erilaisten muotojen mukaan, Terho lisää.

Mukava kesätyö

Tämän kertainen pumptrack-tunti alkoi vapaalla ajelulla ympäri rataa ja äkkiä radalla olikin jo monta junioripyöräilijää innokkaana kokeillen erilaisia temppuja. Vauhtia riitti noin tunnin ajan, minkä jälkeen junioripyöräilijät lähtivät loppuajaksi myös metsän puolelle ajelemaan ohjaajien kanssa. Sekä Huugo että Terho toimivat junnupyöräilyn ohjaajina ja sitä kautta päätyivät pitämään myös pumptrack-kerhoa kesätyönä. Molemmille heistä pumptrack-pyöräily on tuttua jo ennestään. Heidän mielestään junnupyöräilijöiden ohjaaminen on hauskaa puuhaa. Molemmat heistä kannustavat myös muita samanikäisiä osallistumaan tällaiseen kesätyöhön, jos sellainen kiinnostaa ja mahdollisuuksia tulee.

”Onhan tämä kivaa, helppoa ja mukavaa”, pojat sanovat ytimekkäästi

Junnupyöräilyn kesätyöntekijät Huugo ja Terho pitävät pumptrack-kerhon ohjausta hauskana kesätyönä (KUVA:Akseli Lautiainen)

Aktiivista toimintaa junnuille

Erilaisten kerhojen, kuten juuri pumptrack-kerhon, myötä nuorille saadaan järjestettyä aktiivista toimintaa. Antti Nygård näkee tällaisten kerhojen järjestämisen merkityksen suureksi ja samalla se vähentää vanhempien tarvetta keksiä tekemistä lapsille.

”Onhan se hyvä juttu, kuitenkin kun on tällaista aktiivista toimintaa varsinkin kesäloma-aikaan, jos lapsille ja nuorille jotain kehitetään. Se on myös sitten tavallaan vanhemmille helpompi, kun ei tarvitse olla koko ajan keksimässä lapsille tekemistä”, Nygård tuumii.

Nygårdin mielestä tällaista järjestettyä kerho- ja seuratoimintaa olisi hienoa nähdä myös jatkossa.

”Joo, ehdottomasti. Kaikki tällainen seuratoimintaan liittyvä ja vielä kun on ohjaajat paikalla, niin onhan se aina ihan eri juttu kuin se, että tullaan paikalle pelkästään isän ja äidin kanssa. Lapset myös uskovat huomattavasti paremmin, kun ohjaajilla on yleensä melkeinpä parempi auktoriteetti kuin vanhemmilla”, Nygård aprikoi.

Myös toinen ohjaajista, Terho toteaa, että on hyvä juttu saada nuoria liikkumaan.

”Onhan tää hyvä liikkumisen muoto ja se on aina hyvä, kun saadaan nuoria liikkumaan.”

Vauhtia riitti myös mutkissa (KUVA:Akseli Lautiainen)

Tänä kesänä pumptrack-kertoja on vielä yksi, tiistaina 21.6. Kerhoa järjestetään Huhtiniemen pumptrack-radalla. Tervetuloa mukaan kaikki junnupyöräilyyn osallistuneet! Lisätietoa kerhosta ja junnupyöräilystä löydät täältä. Jos kinnostuit ja haluat tutustua pumptrackiin enemmän, voit tutusta lajiin esimerkiksi seuraavasta Youtube-videosta, johon pääset tästä linkistä.