Pyöräilijän etiketti

Tunne pyöräilijän liikennesäännöt ja noudata niitä. Katsasta uuden tieliikennelain myötä muuttuvat liikennesäännöt Pyöräliiton sivuilta.

Ole läsnä ja osoita aikeesi. Laita kännykkä taskuun ja suuntaa aistit liikenteeseen. Osoita muille, että olet läsnä ja näytä kääntyessä kädellä suuntamerkkiä.

Käytä soittokelloa. Myös maantie- ja maastopyörässä, jotka ovat usein hiljaisia ja nopeita. Lue vinkit urheilupyörän soittokellohankintaan täältä.

Hidasta ohittaessasi jalankulkija, jos joudut ohittamaan läheltä. Onnettomuuksien välttäminen on ilmiselvä tavoite, mutta varmista myös, että et säikäytä muita tienkäyttäjiä.

Huolehdi pyörääsi toimivat valot. Pimeällä on pyörässä oltava eteen valkoinen ja taakse punainen valo. Maantien laidassa pyöräilevälle punainen takavalo on suositeltava varuste myös kirkaassa päivänvalossa.

Noudata maantiepyörällä kohteliasta ajotapaa. Hidasta jalankulkijoiden joukossa, käytä ajoradalla ryhmän ajomuodostelmana yhtä jonoa tai tiivistä parijonoa, anna ohittajille tietä ja käytä pyörätietä jos turvallinen pyörätie kohdassa on.

Tunne vastuusi myös maastopoluilla ja noudata maastopyöräilyn etikettiä. Löydät sen tämän linkin kautta.