Mielipidekirjoitus: Malttia pyöräilijäryhmän ohitukseen

(Julkaistu Etelä-Saimaassa 22.4.2017)

Malttia pyöräilijäryhmän ohitukseen

Kevään saapuessa ilmestyy takuuvarmasti pyöräilijöitä teille ja pyöräilykeskustelua foorumeille. Yle Urheilu julkaisi uutisen maantiepyöräilijöiden ja autoilijoiden yhteiselosta maanteillä (16.4) ja uutinen sai välittömästi runsaasti vihapuheeksi tulkittavia kommentteja joissa toivottiin pyöräilijöiden tulevan yliajetuksi. Nämä kommentit ovat huolestuttavia ja toivomme, etteivät ne lietso vaarallista käytöstä maanteillä.

Yhä useampi kuntoilija on Lappeenrannassakin löytänyt maantiepyöräilyn ja osallistujamäärät mm. Lappeenrannan Pyöräilijöiden yhteislenkeillä ovat kasvussa. Ryhmälenkit, joilla ajetaan välillä suurissakin ryhmissä, kuuluvat olennaisena osana maantiepyöräilyyn niiden ollessa mukavaa ja tehokasta kuntoilua. Iso pyöräilijäjoukko vie tiellä aina oman tilansa. Lappeenrannan Pyöräilijöiden yhteislenkeillä noudatetaan periaatteita joiden avulla halutaan varmistaa pyöräilijöiden ja autoilijoiden sujuva yhteispeli. Ajomuodostelma on joko jono tai tiivis parijono ja pyöräteitä käytetään aina, kun niitä pitkin kulkeminen on ryhmän koko, pyörätien kunto ja muut pyörätien kulkijat huomioiden turvallista. Takaa lähestyvän auton turvallinen ohitus pyritään aina mahdollistamaan tekemällä ryhmästä tiivis. Lisäksi lenkit suuntautuvat pienille ja vähäliikenteisille päällystetyille teille niiden tarjotessa parhaat lenkkeilymaastot.

Välillä pyörätietä ei ryhmäajossa voida käyttää tai ohitus ei heti vastaantulevan liikenteen tai tien mutkaisuuden takia ole autoilijalle mahdollista. Toivomme näissä tilanteissa autoilijoilta malttia. Läheltä ohittaminen, kiilaaminen tai mielenosoituksellinen uhittelu voi johtaa vakavaan onnettomuuteen pyöräilijäryhmässä.

Turvallista liikennekesää kaikille säädyille, sopu antaa tielläkin sijaa.

Kari Kymäläinen, puheenjohtaja
Matti Pesu, sihteeri
Lappeenrannan Pyöräilijät ry