Junnupyöräilyn hieno kausi -19 paketissa!

Junnupyöräilyn kausi alkaa olla paketissa kun enää yhdet harjoitukset on pitämättä. Kauden aikana ajettiin kaikkiaan 16 keskiviikkoharjoitukset sekä kevätretki Maatikselle ja syysretki Saimaa Bikeparkiin. Syksyllä junnuilla on vielä mahdollisuus osallistua cyclocross-kisoihin.

Junnupyöräilyä
Fiiliksiä Linnoituksesta kesäkuussa.

Junnupyöräilyä on nyt tehty 4 vuotta ja osallistujamäärä on tuona aikana kasvanut n. kolminkertaiseksi. Homma aloitettiin pienesti ja todella kokeiluhenkisesti talkooporukalla puuhastellen. Vaikka monta asiaa on vuosien varrella muutettu, tietyt perusperiaatteet ovat pysyneet. Näitä ovat mm. harjoituspaikkojen vaihtaminen, pyrkimys pitää mukana maastoajon lisäksi muitakin pyöräilyteemoja, retkien järjestäminen, rento ote ja osallistujan kasvu-uran mahdollistaminen ikäryhmien avulla. Lapsille halutaan tarjota rento ja ei-kilpailullinen harrastus, joka kuitenkin tarjoaa myös mahdollisuuden kilpailuvietin koetteluun heille kellä se on vahvempi. Lisäksi teini-ikään tuleville halutaan tarjota urheilullisempi harrastuspolku joka mahdollistaa siirtymän vakavamman pyöräilyharrastuksen pariin.

Vuosien varrella on opittu tekemään asioita paremmin ja vetäjiä ei enää jännitä ollenkaan samalla tavalla kuin ensimmäisenä kesänä. Lapsia tunnetaan paremmin ja heidän kanssaan osataan toimia. Lapset ovat todella motivoituneita ja käytös & keskittyminen on harjoituksissa keskimäärin erinomaista. Havaintoja ei-toivotuista asioista on hyvin vähän. Vähäisiä käytösongelmia ilmenee yleensä ainoastaan kevätkauden ensimmäisten harjoituskertojen yhteydessä, kun lapset eivät vielä tunne vetäjiä ja toisiaan ja näyttämisen halua on enemmän. Tämä haihtuu kun tullaan tutummiksi. Tutuksi tuleminen on sitten näkynyt tänä kesänä varsinkin isojen ryhmässä vallattomana ajelemisena. Keuliminen ja perä lintassa jarruttaminen on taitavien pyörävirtuoosien joukossa kova juttu ja vetäjillä meni hetki tajuta, että asiaan täytyy ruveta puuttumaan ennenkuin häröily johtaa joukossa onnettomuuksiin. Niinpä toimintaan puututtiin, kuskit ymmärsivät asian ja toiminta siistiytyi.

Junnupyöräilyä
Saimaa Bikepark tarjosi haastetta isommille kuskeille.

Tänä vuonna osallistujia oli jo yli 50 ja parhaimmillaan harjoituksissa oli yhtäaikaakin lähes koko porukka. Lappeenrannan Pyöräilijät haluaa pitää yllä mainettaan laadukkaiden pyöräilytapahtumien tekijänä ja iso osallistujamäärä asetti meille ihan uudenlaisia haasteita. Koska ohjaajien talkoojoukko on iso ja viikoittain paikalla on eri ohjaajia, on ohjaajien välinen viestintä ja ohjeistus haasteellisempaa kuin jos samoilla ryhmillä olisi aina samat tutut ohjaajat. Lisäksi liikenneturvallisuustekijät ja toiminnan pitäminen monipuolisena pakottavat osaamisen ja ideoiden jakamiseen ohjaajien kesken. Tähän haasteeseen vastattiin laatimalla ohjaajien käsikirja ja pyrkimällä pitämään ohjaajat aina samojen ikäryhmien vetäjinä. Lisäksi ohjaajat viestivät aktiivisesti viikon suunnitelmista Whatsapp-ryhmässä.

Pelkästään talkoovoimin ei ohjaamishommaa hoideta ja hyvä niin. Olemme jo kolmatta kesää palkanneet Junnupyöräilyyn mukaan kesätyöntekijöitä ja tänä vuonna palkattuina ohjaajina toimivat Elias Aavela, Hannes Turppo, Henri Nurmiainen ja Ada Harinen. Nämä nuoret ovat kunnollisia! Heidän työpanos harjoitusten yhteydessä on ollut todella arvokasta ja työt vaikuttavat olleen heillekin mieleisiä. Kaupunki tuki Henrin ja Adan työllistämistä kesätyösetelien avulla.

Kiitän kaikkia osallistujia, heidän huoltajiaan ja harjoitusten ohjaajia mukavasta kaudesta! Kannustan kaikkia antamaan palautetta toiminnasta osoitteeseen mattipesu@gmail.com, jotta osataan parantaa toimintaa.


Kesän mittaan otettuja kuvia voit katsastaa seuran Flickr-tililtä tästä linkistä. Alla kuvia kaikilta Junnupyöräilyn vuosilta.

Junnupyöräilyn retki Lammassaareen 24.9.2017