Lappeenrannasta Suomen paras pyöräilykaupunki

Seuramme tarkoitus on kuvattu kirkkaasti verkkosivuiltammekin löytyvästä Visio-paperista.
Olla paras pyöräilykaupunki” tarkoittaa seuramme jäsenille erilaisia asioita. Näin sydäntalvella se on monille hyvin aurattuja pyöräteitä, toisille laadukkaita sisäharjoitteluolosuhteita, unohtamatta laadukkaita pyöriä myyviä ja huoltopalveluita tarjoavia myymälöitä, joissa on vaivatonta asioida ja päivittää pyöräkalustoa. Aina ei kaikessa tarvitse olla paras. Monesti hyväkin riittää ja tämä kannattaa muistaa, kun olosuhteita arvioidaan. Etelä-Karjalasta on tulossa hyvää vauhtia myös paras pyöräilymaakunta Saimaa Cycle Tourin ja Saimaan saaristoon avattujen pyöräilyreittien ansiosta.

Aloitin vuodenvaihteessa Lappeenrannan pyöräilijöiden puheenjohtajana. Edeltäjiltäni on perintönä maineikas seura Suomen parhaiden pyöräilykilpailujen kuten Willimiesajot ja Kalevankierroksen aika-ajokilpailun organisoijana sekä voimakkaasti viimevuosina kasvanut jäsenmäärä. Seurassamme on noin 280 aikuisjäsentä ja noin 50 junnupyöräilijää, joille toimintaa järjestämme. Kiitos aiemmille puheenjohtajille ja johtokunnille hyvin tehdystä seuratyöstä!

Seuran tarkoituksena on edistää liikuntaa ja urheilua sekä niihin liittyvää kansalaistoimintaa seuran toiminta-alueella siten, että kaikilla on mahdollisuus harrastaa ja osallistua kunto- ja terveysliikuntaan, kilpa- ja huippu-urheiluun tai näihin liittyvään yhdistystoimintaan sekä edellytystensä ja tarpeidensa mukaisesti sekä olla aktiivinen arkipyöräilyn edistäjä, joka toimii pyörällä liikkujien edunvalvojana.

Näin on kirjoitettu yhdistyksen sääntöihin seuramme tarkoituksesta. Tätä tarkoitusta toteutamme kolmella eri painopistealueella: Kuntoilu ja liikunta, arkipyöräily ja kilpapyöräily.

Kuntoilu ja liikunta

Kuntoilu-sateenvarjon alle sijoittuvat pääsääntöisesti kaikki seuramme yhteiset viikkolenkit ja muut jäsenillemme järjestetyt yhteiset tapahtumat. Tulen oman puheenjohtajakauteni aikana kiinnittämään huomioita seuran jäsenten aktivoimiseksi yhteisille lenkeille ja tapahtumiin. Jatkamme jo hyväksi koettuja ns. matalankynnyksen lenkkien järjestämistä sekä maantie että maastolenkeillä. Matkavauhti noilla lenkeillä pitää olla maltillinen ja ohjaajana toimii kokenut ryhmäajon konkari, joka opastaa ajotekniikassa ja muissa ryhmässä ajamisen saloissa. Nyt rohkaisenkin kaikkia vielä yhteislenkeille empiviä lähtijöitä tulemaan mukaan. Järjestämme kaikille seuramme jäsenille kevätleirin Imatran kylpylällä huhtikuussa ja kutsumme sinne myös läheisien pyöräilyseurojen ajajia myöskin mukaan. Lisäksi ainakin perinteinen kyläpyöräily on ohjelmassa. Kaikista näistä tapahtumista viestitään seuramme nettisivuilla. Lähetämme kevään aikana uutiskirjeen mukana linkin kyselyyn, jolla kartoitamme pyöräilyyn liittyviä kiinnostuksen kohteita, kehittämisen tarpeita ja odotuksia seuran toiminnasta. Vain osallistumalla aktiivisesti seuran järjestämiin tapahtumiin saa vastinetta jäsenmaksulle.

Arkipyöräilyn edistäminen

Arkipyöräily on erittäin ajankohtainen ja kattaa jokaisen oman arjen liikkumisen ratkaisut. Mikäli mahdollista pyöräilyä harrastavana miettisit aina sen vaihtoehdon, että mitäpä jos menisin pyörällä töihin, kauppaan treeneihin jne. Toinen arkipyöräilyn edistämisen tapa, jota olemme aktiivisesti edistäneet Lappeenrannan kaupungin kanssa on pyörätieverkostojen suunnitteluun osallistuminen ja koulujen pyöräverkkoselvitysten toteutus seuramme jäsenten asiantuntijatyönä. Tästä palkintona seurallemme myönnettiin Vuoden asukastoimija palkinto Lappeenrannan kaupungin toimesta vuoden alussa. Kansanterveyden kannalta tämä arkipyöräilyn edistäminen on aivan keskeinen asia.

Kilpapyöräily

Seurallamme on kisatiimi, jonka jäsenet osallistuvat kilpailutoimintaa ja lisenssiajajina tavoitteena menestyminen tässä ”kestävyysurheilun kuninkuuslajissa”. Tuemme heidän tavoitteiden saavuttamista järjestämällä sisäharjoittelumahdollisuuksia ja korvaamalla kilpailemisesta aiheutuneita kuluja taloudellisten mahdollisuuksien rajoissa. Kilpailutoiminnan järjestämistä suunnitellaan johtokunnan kanssa tämän vuoden aikana. Willimiesajojen perinnettä on halu jatkaa mutta kuinka ja millaisena kilpailumuotona rahkeemme riittävät sen toteuttamiseen, on selvityksen alla.

Toivotan kaikille seuramme jäsenille ja pyöräilyn ystäville mukavaa pyöräilykautta 2023!

Kimmo Lehtonen – Lappeenrannan Pyöräilijöiden puheenjohtaja