Infoa kilpapyöräilystä ja kauden kisoista

Lappeenrannan Pyöräilijät tukee kilpailevia jäseniään ja kannustaa kaikkia asiasta kiinnostuneita laajentamaan pyöräilyharrastustaan kuntoilusta kilpapyöräilyn puolelle. Kokosimme tähän artikkeliin kilpapyöräilyä ja kisakautta 2024 koskevaa tietoa.

Lue, kysy lisää ja ilmoita meille jos olet kiinnostunut ajamaan pyöräkisoja seuran väreissä!

Kilpapyöräilyn eri lajit

Maantiepyöräily

Maantiepyöräilyssä voit osallistua aika-ajoihin (väliaikalähdöt) tai maantiekisoihin (yhteislähdöt). Maantiekisat jakautuvat maanteillä ajettaviin ja monesti pitkiin tai jopa useammalle päivälle jakautuviin etappikisoihin ja lyhyttä rataa ajettaviin korttelikilpailuihin.

Maantiepyöräilyn erilaisia kilpailumuotoja on esitelty tarkemmin Suomen Pyöräily ry:n eli kilpapyöräilyn kattojärjestön sivuilla.

Maastopyöräily

Maastopyöräilyn puolella erilaisia alalajeja ja sitä myöten myös kilpailumuotoja on lukuisia. Yleisimpiä ovat XC eli cross-country, Enduro-maastopyöräily sekä down hill eli alamäkiajo (DH).

XC on monimuotoisilla ja teknisillä poluilla tapahtuvaa maastopyöräilyä ja kilpailutoiminta on Suomen Pyöräily ry:n alaisuudessa. Löydät lisätietoa erilaisista XC:n kilpailumuodoista tältä sivulta.

Enduro yhdistää xc:n ja alamäkiajon elementtejä ja kisoissa on usein pitkiä alamäkiosuuksia. Endurokisoja järjestetään Suomessa EBA ry:n alaisuudessa.

DH eli alamäkipyöräily on maastopyöräilyn vauhdikkain laji ja sen kilpailutoiminnassa viralliset kilpailusarjat ovat Suomen Pyöräilyn alaisia.

Cyclocross ja gravel

Cyclocross- (eli CX, tätä ei pidä sekoittaman XC:n kanssa) ja gravel-pyöräilyssä yhdistyy maantiepyöräilyn ja maastopyöräilyn elementtejä. Cyclocrossia ajetaan puistoteille ja metsäpoluille rajatuilla radoilla ja gravelia hiekkatiereiteillä. Cyclocrossille on pitkät kilpailuperinteet, gravel sen sijaan on melko uusi ilmiö ja sen kilpailutoiminta on vasta muotoutumassa.

Kilpailu vai tapahtuma

Pyöräilynharrastajille on tarjolla paljon erilaisia tapahtumia, joista osa on kilpailullisempia kuin toiset. Monesti kuntoajoissa ja rennoissa sekä lisenssivapaissa tapahtumissa nopeimmat ja kokeneimmat ajavat kilpaa voitosta, parhaasta ajasta tai reittiennätyksestä. Tällaisissa kuntoajoissa osallistujia on usein paljon, sadoista tuhansiin, ja kaiken tasoisille harrastajille löytyy ajoseuraa ja hyviä tavoitteita itsensä voittamiseen. Virallisemmissa kilpailuissa osallistujamäärät ovat monesti pienempiä ja osallistumisvaatimuksena on usein lajiliiton lisenssi. Erilajeille on tarjolla kansallisia sekä alueellisia cup-muotoisia kilpailusarjoja sekä SM-kilpailuita. SM-kilpailuissa tarjolla on myös ikäkausi-SM-kisoja.

Esimerkkejä erilaisista pyöräkilpailusarjoista:

…näitä piisaa! Hae lisätietoja kysy meiltä lisää jos joku tietty laji tai sarja kiinnostaa! Suomen Pyöräily ry:n kilpailukalenterin löydät täältä.

Lisenssi ja vakuutukset

Erityisesti Suomen Pyöräily ry:n alaisiin virallisiin kilpailuihin tarvitset usein lisenssin. Lisenssi hankitaan Suomisport-palvelun kautta ja sen ostaaksesi sinun tulee olla jonkin Suomen Pyöräily ry:n alaisen seuran (kuten Lappeenrannan Pyöräilijät ry:n) jäsen.

Lisenssin ostamisen yhteydessä voit ostaa myös vakuutuksen, joka kattaa pyöräilyharrastus- ja kilpailutoiminnassa tapahtuvat tapaturmat. Jos et hanki vakuutusta lisenssin yhteydessä tai et tarvitse lisenssiä, suosittelemme suuresti hankkimaan erillisen tapaturmavakuutuksen tai varmistamaan olemassa olevan vakuutuksen pyöräilytapaturmien kattavuus omasta vakuutusyhtiöstä.

Seuran tuki kilpailijoille

Seura tukee tapahtumiin ja kilpailuihin osallistuvia jäseniään. Näet etusi tältä sivulta.