Cyclocross SM-kisat Vantaa

On syksy vuosi 1983. Istun autossa veljeni vieressä ja olen menossa elämäni ensimmäiseen cyclocross kilpailuun. Paikka on jossain lähellä Belgian raja, mutta paikan nimi olen unohtanut. Unohdin kypäräni, mutta onneksi löytyi lainakappale. Voittaja ohitti minut kaksi kertaa, mutta fiilis oli maaliin tulon jälkeen ihan huipussa. Rata oli cyclocross tyypillinen; haastava, raaka, sikarankka. Vieläkin muistan tuon radan osuuksia. Sen jälkeen ajoin 3-4 vuotta aktiivisesti cyclocross kisoja ja paras tulokseni oli ehkä yksi kolmas sija, jossa voittaja oli sama kuin siinä ensimmäisessä kisassa.

On syksy vuosi 2020. Istun autossa vaimoni vieressä ja olen menossa ikämiesten (M50) cyclocross SM kilpailuun. Paikka on Vantaa. Muistin jopa kypärän, mutta unohdin kännykän muovipussin. Se on tärkeä, koska haluan saada sykekäyrän talteen. Onneksi vaimolta löytyy ylimääräinen muovipussi. Lähdössä on 9 ajajaa. Etukäteen olin katsonut, että kaksi pitäisi varmasti olla takana ja viisi ovat varmasti edellä. Tämä toteutuu aika lailla. Kaksi kierrosta ajoin sijalla 4,5,6 mutta parin kaatumisen jälkeen sijat 4, 5 ovat jo lähes minuutin edellä. Kuudes sija siis maalissa. Huomasin matkalla, että teknillisissä osuuksissa häviän paljon. Maalissa oli kuitenkin hyvä fiilis, kun jaksoin mielestäni hyvin.

Ensimmäinen ja viimeisen kilpailuun väliin mahtuu siis 37 vuotta. Kymmeniä vuosia en ole cyclocrossia harrastanut, mutta aina olen kyllä kisat seurannut. Cyclocross on mielestäni hieno urheilulaji. Siinä haastetaan urheilija monipuolisesti. Voimaa, kestävyyttä ja ajotekniikkaa tarvitaan. Koska kilpailu on niin lyhyt, jokainen ajaa itsensä aivan omien rajojensa limiitillä ja juuri sen takia mielestäni cyclocross kehittää jokaisen pyöräilijän paremmaksi. Luulen, että ei ole sattumaa, että tällä hetkellä maantiepyöräilyn parhailla ajajilla on cyclocross tausta:

  • Maantien maailmanmestari Julian Alaphilppe aloitti cyclocross ajajana ja oli juniorin luokissa maailman huippua
  • Maantien maailmanlistan ykkönen Wout van Aert on kolmekertainen cyclocross maailmanmestari
  • Maantien maailmanlistan kakkonen Mathieu van der Poel on kolmekertainen ja hallitseva cyclocross maailmanmestari

Kannattaa siis ajaa cyclocross kisoja 😊 Ja vaikka ei edes haluaa hirveästi kehittyä, niin tuskin on olemassa tehokkampaa tapaa pysyä jotenkin kunnossa syksyn aikana. Helcx tapahtumat ovat hyvin järjestetty ja verrattuna esim. kuntoajoihin suhteelisen edullisia. Ajoihin ei edes vaadita cyclocross pyörää, vaan kaikki käy. Viime viikon Porvoon kisassa on yli 150 ajajaa ja luulen, että suosio vaan tästä kasvaa. Eiköhän Lappeenrannasta saada ensi vuonna vähän enemmän ajajia näissä merkeissä liikkeelle.