Runkolukitsemisen mahdollistava pyöräpysäköinti on kauppiaalle kilpailuetu

Liikkeiden ja kauppiaiden kannattaa panostaa hyvään pyöräpysäköintiin, sillä yhä useampi asiakas liikkuu arvokkaalla sähköpyörällä. Arvokkaat pyörät halutaan lukita kunnolla ja jos lukitseminen on hankalaa tai mahdotonta, siirtyvät asiakkaat sellaisiin liikkeisiin, joiden luona turvallinen pysäköinti onnistuu sujuvasti.

Verovapaa polkupyöräetu on ollut suosittu ja kalliita sähköpyöriä ostetaan yhä enemmän. Vuonna 2022 jo lähes 20% myydyistä pyöristä oli sähköpyöriä ja luvut ovat nousussa. Fillareita siis ostetaan paljon, ne ovat yhä arvokkaampia ja niillä korvataan autoilua mm. ostosmatkojen hoitamisessa. Pyörävarkaudet kuitenkin haittaavat tämän ympäristölle ja ihmisten terveydelle hyödyllisen ilmiön yleistymistä. Pyörällä liikkujat ovat huolissaan pyöränsä turvallisuudesta ja varsinkin arvokkaat pyörät halutaan lukita hyvällä lukolla rungosta kiinni jykevään telineeseen.

Kunnolliset runkolukitsemisen mahdollistavat telineet ovat kuitenkin edelleen valitettavan harvinaisia. Monen liikkeen edustalla kunnollisen telineen puutteessa pyöriä kiinnitetään puihin ja tolppiin, kertoo Matti Pesu Lappeenrannan Pyöräilijöistä.

Yhä useammin pyöräilijät myös hakeutuvat asioimaan sellaisiin palveluihin, jotka tarjoavat turvallisen ja sujuvan pyöräpysäköinnin lähellä sisäänkäyntiä, Pesu kertoo.

Sujuvan runkolukituksen mahdollistavia pyörätelineitä löytyy valmiina tuotteena, ne eivät ole suunnattoman kalliita ja sellaisen olemassaolo on merkittävä hyöty pyöräilijälle. Laadukas pyöräpysäköinti on myös vetovoimatekijä ja kilpailuetu kauppiaalle.

Pyöräilyviikkoa vietetään 5.-14.5.2023 ja viikon pääteema on Pyöräpysäköinti ‒ oikea ratkaisu oikeaan paikkaan. Viikolla on myös Pyörällä kauppaan -päivä perjantaina 12.5., joka kannustaa kansalaisia hoitamaan ostosreissut polkupyörällä.

Lappeenrannan Pyöräilijät kannustaa kaikkia Lappeenrannan ja Etelä-Karjalan kauppiaita pohtimaan oman liikkeen saavutettavuutta pyöräilijän näkökulmasta

Kannustamme yrittäjiä ja kauppiaita pohtimaan, onko kaupan tai palvelun sisäänkäynnin lähellä tukeva ja sujuvan runkolukitsemisen mahdollistava pyöräteline? Onko telineen kapasiteetti riittävä liikkeen asiakasmääriin suhteutettuna? Jos hyvää telinettä ei ole, voidaanko sellainen hankkia itse, vai onko alue jonkun muun hallinnoima?

Monesti liikkeiden ja myymälöiden pyöräpysäköinti tapahtuu katualueella, jota hallinnoi Lappeenrannan kaupunki. Tällöin kauppiaan kannattaa pyytää kaupungilta lisätietoja pyöräpysäköinnin parantamismahdollisuuksista.


Vinkit hyvän pyöräpysäköinnin toteuttamiseen:

  • Unohda eturengastelineet. Eturengastelineet kuuluvat museoon. Ne eivät mahdollista runkolukitsemista, ovat ahtaita ja voivat pahimmillaan vääntää pyörän vanteen rikki.
  • Hyvä teline on yksinkertainen. Runkolukittavia telineitä löytyy valmiina tuotteina ja ne ovat melko yksinkertaisia. Tärkeää on, että teline on tukeva ja riittävän väljä sekä tarjoaa tuen nojaavalle pyörälle sekä hyvän putken jonka läpi lukko voidaan pujottaa. Teline voi olla syvälle maahan tai betonijalustaan kiinnitetty tai maan päällä oleva metalliteline. Molemmissa tapauksissa tulee varmistaa, ettei telineen liikuttelu tai irrottaminen kokonaisena ole mahdollista. Hyviä telineitä löytyy valmiina erikokoisina tuotteina, joiden hinnat alkavat n. 100 eurosta.
  • Pyöräparkin tulee olla riittävän lähellä sisäänkäyntiä. Nopeaa asiointia varten pyörällä halutaan saapua lähelle palvelua. Kaukana oleva pyöräparkki jää helposti käyttämättömäksi.

Lappeenrannan Pyöräilijät ry auttaa mielellään turvallisen ja sujuvan pyöräpysäköinnin suunnittelussa.