Pyöräliiton uutiskirje 12/2021

Lappeenrannan Pyöräilijöiden jäsenet ovat myös Pyöräliiton jäseniä. Tässäpä Pyöräliiton joulukuun uutiskirje!


Tässä jäsenkirjeessä

 • Anna lahja joka vaikuttaa: lahjoita Pyöräliitolle
 • Tule Pyöräliiton Talvipäiville
 • Uusi Pyöräilytalvi-podcast läpivalaisee pyörämaailman
 • Kiitos Pyöräilytalvi -vapaaehtoisille
 • Kotimaanmatkailua pyörän kanssa, kesällä ja talvella
 • Suomen ensimmäisen bikepacking reitti julkaistu
 • Kaavoitus- ja rakennuslaki määrittää pyöräilyn kasvun edellytykset

Anna lahja joka vaikuttaa: lahjoita Pyöräliitolle

Lahjoitukset ovat Pyöräliitolle todella tärkeitä ja ne auttavat meitä muuttamaan Suomea yhä paremmaksi pyöräilymaaksi. Paljon on jo saatu aikaa, kuten:

 • Romutuspalkkion käytön laajentuminen sähköpyöriin. Yli puolet romutuspalkkioista käytettiin sähköpyöriin vuonna 2021 ja yli 4300 vanhaa autoa vaihtui sähköpyörään.
 • Työsuhdepyörän muutos verovapaaksi 1200 euroon saakka.
 • Pyörämatkailukeskuksen perustaminen kehittämään pyörämatkailun oloja ja markkinointia.
 • Fossiilittoman liikenteen tiekarttaan vaikuttaminen aktiivisimpana kansalaisjärjestönä. Tiekartassa määriteltiin, että pyöräliikenteen infraa rahoitetaan 40 miljoonalla vuodessa.
 • Koulutettu yli 600 pyöräluotsia ulkoiluttamaan riksoilla ikäihmisiä ympäri maan Pyörällä kaiken ikää toiminnassa. Riksa-ajeluita on toteutunut tuhansittain.
 • Koulutettu yli 1200 maahanmuuttajalle pyöräilyn alkeet vuosina 2018-2021.
 • Jaettu yli 25000 led-valoa valottomille pyöräilijöille vuodesta 2015 lähtien Pyöräilytalvi -kampanjoissa.

Jokainen lahjoitus auttaa meitä työssämme. Anna lahja pyöräilylle osoitteessa https://pyoraliitto.fi/lahjoita

Vinkki: voit myös ohjata merkkipäivälahjoitukset Facebook -keräyksen muodossa Pyöräliitolle. Tämä onnistuu kätevästi osoitteessa https://www.facebook.com/fundraisers/explore valitsemalla lahjoituskohteeksi Pyöräliitto.


Tule Pyöräliiton Talvipäiville

Haluatko vaikuttaa kotipaikkasi pyöräilyoloihin tai olla tekemässä Pyöräliitosta entistä parempaa? Tule mukaan Pyöräliiton talvipäiville 29.1.2022. Tapahtuma järjestetään korona-tilanteen vuoksi verkossa, joten osallistuminen käy helposti kotisohvalta käsin. 

Ilmoittaudu mukaan osoitteessa https://pyoraliitto.fi/toiminta/paikallistoiminta/talvipaivat


Uusi Pyöräilytalvi-podcast läpivalaisee pyörämaailman

Talvi pyörällä: uhka vai mahdollisuus? Millaisia ovat talvipyöräilyn myytit ja miten niitä murretaan? Miten tehdään parempia pyöräilykaupunkeja – ympärivuotisesti?

Keskiviikkoisin kello 12:30–13:00 Radio Helsingin taajuuksilla kuultavassa uudessa Pyöräilytalvi-ohjelmassa Fedja Kamari ja Martti Tulenheimo sekä viikottaiset asiantuntijavieraat perehtyvät muun muassa pyöräliikenteen suunnitteluun, pyörämatkailuun ja fillaribisneksen viimeisimpiin kuulumisiin.

1. Jakso: Talvi pyörällä – mahdollisuus, ei uhka? Vieraana Reetta Keisanen, Ramboll.

2. Jakso: Pyörämaailma ja lobbausFedja Kamari ja Martti Tulenheimo.

3. Jakso: Pulloon vangittu pyöräilyhenki. Vieraana Kirsi Översti, Ramboll.

4. Jakso: Mitä tekee pyöräkoordinaattori? Vieraana Oskari Kaupinmäki, Helsingin kaupunki.


Kotimaanmatkailua pyörän kanssa, kesällä ja talvella

Joulukuussa uudistunut Bikeland.fi -sivusto kokoaa yhteen pyörämatkailukohteet, reitit ja Pyöräily ystävälliset -palvelut ja luo kokonaiskuvan Suomen pyörämatkailun mahdollisuuksista. Sivustoa ylläpitää Pyöräliiton ja Pyöräilykuntien verkoston yhteinen Pyörämatkailukeskus.

Kuule uusimmat pyörämatkailuun liittyvät uutiset ja liity uutiskirjeen tilaajaksi osoitteessa https://www.bikeland.fi/ota-yhteytta


Suomen ensimmäisen bikepacking reitti julkaistu

South by Cycle on pyöräilijän aarreaitta. Uuttamaata ja Kymenlaaksoa halkova reitti kätkee varrellensa ainutlaatuisia luontohelmiä, kulttuurihistoriaa ja maalaisromantiikkaa. Soratiet saattavat polkijan pitäjästä pitäjään metsien ja sivuteiden kautta, yhdistellen palveluita laavusta boutique-hotelliin ja maistelumenusta eräkeittiön luomuksiin. Lähes 900 kilometrin reitti tarjoaa laatuaikaa kaikille, nautiskelijasta seikkailijaan. Polje pidempi pätkä kerralla tai makustele kokemus viikonloppuretkiksi: reitille pääsee näppärästi junalla, bussilla tai metrolla. Lue lisää: bikeland.fi/southbycycle


Kiitos Pyöräilytalvi -vapaaehtoisille

Pyöräliiton valtakunnallinen Pyöräilytalvi-tapahtumaviikko järjestettiin 15.-22.11.2021. Seitsemännen kerran toteutettu kampanja ulottui ympäri maata ennätyksellisesti 26 paikkakunnalle, joilla järjestettiin yhteensä noin 40 tapahtumaa. Viikon aikana Pyöräliiton paikalliset vapaaehtoiset jakoivat yhteistyökumppaneineen ohikulkeville valottomille pyöräilijöille 3000 LED-valoa.

Kampanjan nosti jälleen myönteisessä hengessä esiin valojen käytön lisääntymisen. Polkupyörien takavalojen käyttö on yli 3-kertaistunut parissa vuodessa ja Pyöräliitto iloitsee kehityksestä. 


Kaavoitus- ja rakennuslaki määrittää pyöräilyn kasvun edellytykset

Maankäyttö- ja rakennuslaki on korvautumassa uudella kaavoitus- ja rakennuslailla. Pyöräliitto nosti lausunnossaan esiin, että lain uusi ilmastonmuutoksen hillitsemistä ja sopeutumista koskeva pykälä on erittäin hyvä. 

Lakiluonnoksesta Pyöräliitto jäi kaipaamaan mahdollisuutta kaavoittaa pyörätie maantiestä erilliseksi ja omaksi pyöräilymaantieksi esimerkiksi junaratojen varsille. Pyöräliitto vaati myös, että autopaikkojen järjestäminen -pykälä muutettaisiin ajoneuvopaikkojen järjestämiseksi ja näin velvoitettaisiin rakentajat järjestämään pyöräpysäköinti. Pyöräliiton mukaan pykälää tulisi myös muuttaa niin, että taloyhtiöt voisivat muuttaa vanhoja autotalleja esimerkiksi pyörätalleiksi vanhoista kaavamääräyksistä huolimatta. Nykyisellään kaavamääräykset voivat estää autotallien muutoksen pyörätalleiksi, vaikka tähän olisi taloyhtiössä halua.


Tulevia tapahtumia

 • 29.1.2022 Talvipäivät Pyöräliiton jäsenjärjestöjen aktiiveille, webinaari
 • 31.5.-2.6.2022 ECOMM kestävän liikenteen seminaari, Turku
 • 14.-17.6.2022 Velo-City, Ljublana
 • 30.9.-1.10.2022 VeloFinland, Oulu

Seuraa Pyöräliittoa somessa ja jaa viestiä eteenpäin

Facebook: www.facebook.com/pyoraliitto

Twitter: @pyoraliitto

Instagram: pyoraliitto

Youtube: Pyöräliitto