Kylät

Kaikilla kylillä on vihko, johon kirjaamalla pääset mukaan arvontaan. Lisäksi kylillä on pop-up kahviloita ja muita palveluita. Jos kylä on merkitty termillä ”kylmärasti”, ei siellä ole arvontavihkon lisäksi muuta palvelua.

Katso Kyläpyöräilyn osallistumisohjeet.

1. Lappeenranta

Lappeenrannan keskustan ”kylärasti” sijaitsee Rikkilän leipomon kahvilalla Tullitiellä. Rikkilän leipä. Kyläpyöräily viikonloppuna auki la 8.30-15. Su suljettu.

2. Kasukkala

Kasukkalan kylän pysähdyspaikka sijaitsee kyläkoulun bussipysäkkikatoksessa, os. Vainikkalantie 171. Kasukkala on perinteinen maaseutukylä, jossa on mahdollista nähdä tien varrella laitumella olevaa nautakarjaa, hevosia ja jopa ihan aito pitkäkorvainen aasi. Kylän lapset saattavat olla pitämässä koulun pihalla kioskia.

Lähimmät mehuasemat ovat Rapattila ja Haapajärvi.

http://kylat.ekarjala.fi/kasukkala/

3. Haapajärvi (kylmärasti 2023)

Haapajärvi on perinteinen maaseutukylä, jossa on mahdollista nähdä tien varrella myös laitumella olevaa nautakarjaa. Haapajärvellä on liki 90 ympärivuoden asuttua taloutta, niinpä kylän vilkkaassa elämässä on mukana noin 240 vakituista asukasta. Kesäisin kylän väkimäärä kasvaa entisestään, kun osa vanhoista asukkaista palaa juurilleen nauttimaan Haapajärven rauhaisasta elämästä ja kauniista luonnosta. Rakkolanjoen vesistöön kuuluva Haapajärvi näkyy maantieltä hyvin. Muita lähikyliä ovat Kasukkala ja Vainikkala.

http://kylat.ekarjala.fi/haapajarvi/

4. Rapattila (kylmärasti 2023)

Rapattilan pysähdysoaikka on leirimajalla (Leirikeskus). Leirimajalle on Rapattilantieltä n. 300 metrin matka peltojen välissä kulkevaa pikkutietä. Lähimmät kylät ovat Haapajärvi ja Kasukkala.

5. Vainikkala

Pysähdyspaikka sijaitsee on koulun lähellä olevalla urheilualueella, osoite Rikkiläntie 47. Vainikkala tunnetaan parhaiten rautatieasemastaan. Lauantaipäivänä rastilla pyöräilijöitä palvelee kyläyhdistyksen pitämän kioski. Varaathan käteistä mukaan. Valittavissa suunnat entisen Ylämaan kunnan kyliin Villalaan ja Rumpuun sekä Haapajärvelle ja Hyttiin.

http://kylat.ekarjala.fi/vainikkala/

6. Villala (kylmärasti)

Pysähdyspaikka on maitolavalla kylän keskellä, Rummuntien varrella. Lähellä on pieni metodistikappeli hautausmaineen. Lähimmät kylät ovat Rumpu ja Hyttilä.

https://nutikankylayhdistys.wordpress.com/

7. Rumpu (kylmärasti)

Rummussa pysähdytään perinteisen wanhanajan tanssilavan luona (osoite Rummuntie 218) n. 25 km päässä Lappeenrannan keskustasta upeissa maalaismaisemissa.

8. Hyttilä (kylmärasti)

Hyttilän stoppi on Tuohikkaantien maitolavalla kylän keskellä. Maitokopille on Villalantieltä matkaa n. 360 metriä ja pikitieltä (Vaalimaantie) n. 1,5 km. Hyttilä on pieni maalaiskylä vanhoine jopa museotilamaisine rakennuksineen. Lähimmät kylät ovat Villala ja Ylämaa.

http://www.ylamaa.fi/

9. Ylämaa

Ylämaalla on kaksi Kyläpyöräilyrastia. Vaalimaantien laidasta löydät Kahvila-Ravintola Korupirtin osoitteesta Kivikyläntie 7. Korupirtin kahvila on auki lauantaina klo 09.00 – 17.00 ja sunnuntaina klo 10.00 – 16.00 http://www.korupirtti.com

Toisen Ylämaan rastin löydät Ylämaan taajaman keskustasta Sale Ylämaan pihasta, osoitteesta Ylämaantie 3016. Sale Ylämaa

Ylämaan kirkonkylä on vuoden 2010 alussa Lappeenrantaan liitetyn Ylämaan kunnan keskustaajama, jonka keskellä seisoo kaunis tiilikirkko. Lähimmät kyläpyöräilykohteet ovat Hyttilä ja Rumpu.

korupirtti

10. Sirkjärvi (kylmärasti)

Sirkjärvi on hyvin aktiivinen kyläyhteisö Lappeenrannan Ylämaalla. Ylämaan kirkonkylään matkaa on 5-10 km ja Lappeenrannan keskustaan 25-35 km.

Sirkjärven kyläyhteisö koostu useasta pienestä kylästä: Ihalainen, Pentti, Kiero, Hovi, Pöllänen, Niemi, Lyijynen, Kälviäinen ja Kaikenkallio. Sirkjärvi on hyvin vesistörikasta aluetta. Suurimpia järviä ovat Sirkjärvi, Korppinen, Sarkanen ja Harattala. Lisäksi kylän läpi virtaa kolme eri Vilajoen haaraa. Vakituisia-asukkaita Sirkjärvellä on 110. Kesäisin asukasmäärä kolminkertaistuu. Sillä alueen 25 järven ja lammen rannoilla vapaa-ajanasuntoja on noin 180.

Kyläpyöräilyn pysähdyspaikka on Sirkjärven seurojentalolla joka tunnetaan myös Sirkjärven metsästymajana (Ylämaantie 2505, Hovintien ja Ylämaantien risteyksessä). Rasti löytyy grillikatoksesta. Mahdollisuus paistaa grillimakkaraa sekä käyttää WC:tä.

11. Hytti

Hytin kylän rasti löytyy Hytin VPK talolta, jossa toimii lauantaina kylätoimikunnan järjestämä kahvila klo 10.00 – 13.00, jossa tarjoilua pientä maksua vastaan sekä wc-mahdollisuus. Osoite on Hytintie 88.

Kauskilan kirkon rauniot löytyy osoitteesta Kauskilantie. Jos poikkeat Moisiontiellä, löydät sieltä viehättävän sisustuspuoti Willitikin. Upea rakennus on tehty vanhoista navetan kivistä, ja pihakin on näkemisen arvoinen pysähdyspaikka, jossa voi nauttia omia eväitä. Tarkemmat yrityksen aukioloajat fb-sivulta.

Lähimmät muut kylät ovat Simola, Korkea-aho ja Hanhijärvi.

Lisätietoa Hytin kylästä: http://kylat.ekarjala.fi/hytti/yhdistykset/hytin-kylatoimikunta/

12. Hanhijärvi (kylmärasti)

Kyläpyöräilyn pysähdyspaikka on Hanhijärven kylätalolla (VPK:n talo), osoite Hanhijärventie 390. Rasti löytyy maitolaiturilta. Kaupungin keskustan tuntumassa oleva kylä tarjoaa tyypillistä maaseutumaisemaa viljelyksineen ja kumpuilevine maastoineen sekä hyvin hoidettuine pihoineen. Lähimmät kyläkohteet ovat Hytti, Korkea-aho ja Lappeenranta.

http://www.hanhijärvi.fi/

13. Korkea-aho

Korkea-ahon pysähdyspaikka ei kannata tänä vuonna ohittaa. Rasti löytyy Heiskantieltä, urheilukentältä, jossa pop-up-kahvilaa lauantaina pitävät Korkea-ahon martat kello 10.00 – 16.00. Muista varata mukaasi käteistä. Martat järjestävät rastilla erillisen arvonnan, jonka palkintoja ovat UK Koskimiehen lahjakortti sekä marttojen vohvelikahvilan lahjakortti! Onnea Korkea-ahon rastilla arvontaan osallistuville!

Lähimmät kyläpyöräilykohteet ovat Hytti ja Hanhijärvi.

http://kylat.ekarjala.fi/korkea-aho/

14. Pulsa

Pulsan asemalta löytyy kyläpyöräilykäynnillä paljon nähtävää. Historiallisen asemakylän tärkeimmät rakennukset on rakennettu vuosina 1867-1873. Pulsa on ainut edes kohtuullisesti säilynyt asemakylä 1800-luvulta koko Suomessa. Lähes kaikki alueen rakennukset asemakylän naapurit mukaan lukien ovat yli satavuotiaita.

Lisätietoja ja aukioloajat osoitteessa https://www.pulsanasema.fi/

15. Ylijärvi

Ylijärvi on vireä kylä, jossa toimii aktiivinen kyläyhdistys. Kyläpyöräilyn pysähdyspaikkana on 1800-luvun tyypillistä rakennuskantaa edustava Pätärin talomuseo (osoite: Mätöntie 36.) Museorakennus on toiminut vuonna 2011 ilmestyneen jatkosodasta kertovan Hiljaisuus -elokuvan kuvauspaikkana. Pätärin talomuseo on auki lauantaina klo 11.00 – 13.00.

16. Joutseno

Tee se Joutsenossa! Joutsenon pitäjä perustettiin jo 1630-luvulla ja Lappeenrannan taajama se on ollut vuodesta 2009. Joutsenon nähtävyyksiin kuuluu mm. Josef Stenbäckin suunnittelema, vuonna 1921 rakennettu Joutsenon kirkko. Kyläpyöräilyn rastin Joutsenon kirkonkylästä löydät R-Kioskin pihalta Saimaantie 5. Kioski palvelee molempina päivinä klo 08.00 – 21.00.

17. Saimaan kanavan kylät (kylmärasti)

Kanavan liikuntakeskus Törömäentie 20 Lyytikkälä (Saimaankanavan kyläyhdistys).

18. Konnunsuo

Konnunsuon entinen vankila-alue on määritelty Museoviraston toimesta yhdeksi Suomen valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi. Nykyisin alue toimii maahanmuuttokeskuksena. Ravintola Konnunkeidas palvelee osoitteessa Konnunsuontie 340 koko lauantaipäivän alkaen klo 12.00 ja sunnuntaina klo 12.00 – 18.00.

19. Haukilahti (kylmärasti)

Haukilahdessa pysähdyspaikkana toimii Kotisavun Riihi. Riihi sijaitsee aivan Ilottulantien/Haukilahdentien vieressä Saimaan rannalla. Osoite: Haukilahdentie 661. Terassilta on suorat näkymät Saimaalle ja istumapaikkoja löytyy myös rannalta ja laiturilta. Riihi ei ole vuonna 2023 avoinna. Riihen lähettyviltä löytyy kaunis Pien-Punkaharjun alue, yli 300-vuotta vanha rauhoitettu kataja sekä Ilottulantien kauniit peltomaisemat.

21. Ahola (kylmärasti)

Aholan nuorisoseuran talolta osoitteesta Aholantie 752 löytyy Kyläpyöräilyn rasti.

22. Simola (kylmärasti)

Kylän historiaan on jättänyt koskettavasti jälkensä maamme sotien aika. Sodankäynnin kannalta asemakylän sijainti oli strateginen ja asema-aluetta pommitettiin useaan otteeseen tuhoisin seurauksin. Ajasta on jäänyt muistuttamaan pommitusten vauriot kylän raitilla sijaitsevan vesitornin tiilisissä seinissä. Muistolaatta vesitornin julkisivun seinässä kertoo karua totuutta.

23. Ruoholampi

Ruoholampi on uusi kaupunginosa Lappeenrannan länsipuolella. Asutus on pääosin omakotitaloja. Ruoholammen alueella toimii Lappeen päiväkoti ja Lappeen koulu. Rasti sijaitsee GP Grilli ravintolan pihalla hyvien pyörätieyhteyksien päässä keskustan suunnasta saavuttaessa. Grilli palvelee lauantaina klo 11.00 – 23.00 ja sunnuntaina 12.00 – 21.00.

24. Uus-Lavola

Uus-Lavola oli aikoinaan Lappeen suurin taajamamainen alue, ja se on PEPO Lappeenrannan syntysija. Uus-Lavolan asutus alkoi rakentua 1930-luvulla, ja pääosa nykyisestä rakennuskannasta on valmistunut 1970-luvulta alkaen. Lukuun ottamatta muutamaa 1950-luvulla rakennettua kerrostaloa asutus on täysin pientaloasutusta. Kylän palveluita ovat mm. koulu, kyläkauppa sekä Rikkilän Leipomokahvila, jossa Kyläpyöräilyn rasti sijaitsee. Kahvila palvelee la klo 8:30-13:00.

25. Lauritsalan keskusta

Pitkän historian omaavan Lauritsalan nähtävyyksiä ovat mm. Saimaan kanava, Kaukaan tehtaat, Lauritsalan Kartano sekä Lauritsalan futuristinen kirkkorakennus, Lauritsala on tunnettu SaiPan ja Arvi Lindin kotisijana. Kyläpyöräilyn rasti sijaitsee muinaisen Luukkaan tilan mailla Caffe Violetin pihalla, osoitteessa Karjalantie 25. Kahvila palvelee lauantaina koko päivän alkaen klo 12.00 ja sunnuntaina 08.00 – 19.00.

26. Satamatori

Lappeenrannan hurmaava Satamatori palveluineen ja nähtävyyksineen houkuttelee luokseen kesäisin turisteja sekä paikallisia. Kaunis Kasinon puisto, Linnoitus ja vanha kylpylä huokuvat vanhan ajan henkeä. Veera-patsaan, suositun leikkipuiston, veneravintoloiden ja valaistun suihkulähteen vieressä on Bistro & Café Veera, jonka pihasta löytyy varmasti lapsiystävällinen Kyläpyöräilyrasti. Kahvila palvelee ainakin klo 11.00 – 16.00.

27. Rakuunamäki

Rakuunamäen kaupunginosan punatiilisen, kulttuurillisesti merkittävän kasarmialueen vanhimmat rakennukset ovat 1880-luvulta. Kyläpyöräilyn rasti sijaitsee tapahtuman päätukijan, Pyöräliike Varustamon, pihan edustalla osoitteessa Mannerheiminkatu 9. Liike palvelee lauantaina klo 11.00 – 15.00.

27. Linnoitus, Satamatie 6

Linnoituksen niemen kärkeen rakentuu alkukesän aikana Lappeenrannan Hiekkalinna jo kahdettakymmenettä kertaa! Linnoituksen Savonlinnan portin tuntumasta löydät kahvila Satamatie kuutosen, joka palvelee molempina päivinä klo 10.00 – 18.00.


Kyläpyöräilyn yhteistyökumppanit ovat:
Boulder Saimaa
GP Grilli ravintola
Korupirtti
Kotisavu
Nutikan lava
Pulsan asema
Pyöräliike Varustamo
Ravintola Konnunkeidas
Rikkilän Leipä
Sale Ylämaa
Stora Enso
Tilateurastamo Ikonen


Lisätiedot: