Kylät

1. Lappeenranta

Lappeenrannan keskustan ”kylärasti” sijaitsee Rikkilän leipomon kahvilalla Tullitiellä. Rikkilän leipä. Kyläpyöräily viikonloppuna auki la 8.30-15. Su suljettu.

2. Kasukkala

Kasukkalan kylän pysähdyspaikka sijaitsee kyläkoulun bussipysäkkikatoksessa, os. Vainikkalantie 171. Kasukkala on perinteinen maaseutukylä, jossa on mahdollista nähdä tien varrella laitumella olevaa nautakarjaa, hevosia ja jopa ihan aito pitkäkorvainen aasi. Lähimmät mehuasemat ovat Rapattila ja Haapajärvi.

http://kylat.ekarjala.fi/kasukkala/

3. Haapajärvi (ei mukana 2022, kylällä ei arvontakysymyksiä)

Haapajärvi on perinteinen maaseutukylä, jossa on mahdollista nähdä tien varrella myös laitumella olevaa nautakarjaa. Haapajärvellä on liki 90 ympärivuoden asuttua taloutta, niinpä kylän vilkkaassa elämässä on mukana noin 240 vakituista asukasta. Kesäisin kylän väkimäärä kasvaa entisestään, kun osa vanhoista asukkaista palaa juurilleen nauttimaan Haapajärven rauhaisasta elämästä ja kauniista luonnosta. Rakkolanjoen vesistöön kuuluva Haapajärvi näkyy maantieltä hyvin. Muita lähikyliä ovat Kasukkala ja Vainikkala.

http://kylat.ekarjala.fi/haapajarvi/

4. Rapattila (ei mukana 2022, kylällä ei arvontakysymyksiä)

Rapattilan pysähdysoaikka on leirimajalla (Leirikeskus). Leirimajalle on Rapattilantieltä n. 300 metrin matka peltojen välissä kulkevaa pikkutietä. Lähimmät kylät ovat Haapajärvi ja Kasukkala.

5. Vainikkala

Pysähdyspaikka sijaitsee on koulun lähellä olevalla urheilualueella, osoite Rikkiläntie 47. Vainikkala tunnetaan parhaiten rautatieasemastaan. Asemalla toimii Ravintola Ukko-Pekka. Vainikkala on Kyläpyöräilyn risteysasema, valittavissa suunnat entisen Ylämaan kunnan kyliin Villalaan ja Rumpuun sekä Haapajärvelle ja Hyttiin.

http://kylat.ekarjala.fi/vainikkala/

6. Villala

Pysähdyspaikka on maitolavalla kylän keskellä, Rummuntien varrella. Lähellä on pieni metodistikappeli hautausmaineen. Lähimmät kylät ovat Rumpu ja Hyttilä.

https://nutikankylayhdistys.wordpress.com/

7. Rumpu

Rummussa pysähdytään perinteisen wanhanajan tanssilavan luona (osoite Rummuntie 218) n. 25 km päässä Lappeenrannan keskustasta upeissa maalaismaisemissa.

8. Hyttilä (ei mukana 2022, kylällä ei arvontakysymyksiä)

Hyttilän stoppi on Tuohikkaantien maitolavalla kylän keskellä. Maitokopille on Villalantieltä matkaa n. 360 metriä ja pikitieltä (Vaalimaantie) n. 1,5 km. Hyttilä on pieni maalaiskylä vanhoine jopa museotilamaisine rakennuksineen. Lähimmät kylät ovat Villala ja Ylämaa.

http://www.ylamaa.fi/

9. Ylämaa

Ylämaalla stoppi on Kahvila-Ravintola Korupirtissä, osoite Kivikyläntie 7. Ylämaan kirkonkylä on vuoden 2010 alussa Lappeenrantaan liitetyn Ylämaan kunnan keskustaajama, josta löytyy ravintolapalvelujen lisäksi myös Sale-myymälä sekä nähtävyytenä kaunis tiilikirkko. Lähimmät kyläpyöräilykohteet ovat Hyttilä ja Rumpu.

http://www.korupirtti.com

korupirtti

10. Sirkjärvi

Sirkjärvi on hyvin aktiivinen kyläyhteisö Lappeenrannan Ylämaalla. Ylämaan kirkonkylään matkaa on 5-10 km ja Lappeenrannan keskustaan 25-35 km.

Sirkjärven kyläyhteisö koostu useasta pienestä kylästä: Ihalainen, Pentti, Kiero, Hovi, Pöllänen, Niemi, Lyijynen, Kälviäinen ja Kaikenkallio. Sirkjärvi on hyvin vesistörikasta aluetta. Suurimpia järviä ovat Sirkjärvi, Korppinen, Sarkanen ja Harattala. Lisäksi kylän läpi virtaa kolme eri Vilajoen haaraa. Vakituisia-asukkaita Sirkjärvellä on 110. Kesäisin asukasmäärä kolminkertaistuu. Sillä alueen 25 järven ja lammen rannoilla vapaa-ajanasuntoja on noin 180. Kyläpyöräilyn pysähdyspaikka on Sirkjärven Metsästäjien majalla (osoite Ylämaantie 2505).

Mahdollisuus paistaa grillimakkaraa ja WC on.

11. Hytti

Hytin kylän pysähdyspaikkana on Kauskilan kirkon rauniot os Kauskilantie. Siellä on myös kysymys. Historiallinen pysähdyspaikka!
Lähimmät muut kylät ovat Simola, Korkea-aho ja Hanhijärvi.

Poikkea Moisiontiellä, siellä on viehättävä sisustuspuoti Willitikki. Upea rakennus on tehty vanhoista navetan kivistä, pihakin on näkemisen arvoinen pysähdyspaikka. Voit syödä eväitä pihalla. Tarkemmat yrityksen aukioloajat yrityksen fb-sivulta.

Lisätietoa Hytin kylästä: http://kylat.ekarjala.fi/hytti/yhdistykset/hytin-kylatoimikunta/

12. Hanhijärvi

Kyläpyöräilyn pysähdyspaikka on Hanhijärven kylätalolla (VPK:n talo), osoite Hanhijärventie 390. Kaupungin keskustan tuntumassa oleva kylä tarjoaa tyypillistä maaseutumaisemaa viljelyksineen ja kumpuilevine maastoineen sekä hyvin hoidettuine pihoineen. Lähimmät kyläkohteet ovat Hytti, Korkea-aho ja Lappeenranta.

http://www.hanhijärvi.fi/

13. Korkea-aho

Pysähdyspaikka on Heiskantiellä, urheilukentällä. Lähimmät kyläpyöräilykohteet ovat Hytti ja Hanhijärvi.

http://kylat.ekarjala.fi/korkea-aho/

14. Pulsa

Pulsan asemalta löytyy kyläpyöräilykäynnillä paljon nähtävää. Historiallisen asemakylän tärkeimmät rakennukset on rakennettu vuosina 1867-1873. Pulsa on ainut edes kohtuullisesti säilynyt asemakylä 1800-luvulta koko Suomessa. Lähes kaikki alueen rakennukset asemakylän naapurit mukaan lukien ovat yli satavuotiaita.

https://www.pulsanasema.fi/

15. Ylijärvi

Ylijärvi on vireä kylä, jossa toimii aktiivinen kyläyhdistys. Kyläpyöräilyn pysähdyspaikkana on 1800-luvun tyypillistä rakennuskantaa edustava Pätärin talomuseo (osoite: Mätöntie 36.) Museorakennus on toiminut vuonna 2011 ilmestyneen jatkosodasta kertovan Hiljaisuus -elokuvan kuvauspaikkana.

Vuonna 2022 Kyläpyöräilyssä museo on auki la ja su 12-14. Lauantaina Pätärissä höylätään myös päreitä pärehöylällä ja tehdään perinteistä pärekattoa aittaan klo 10 alkaen. Tekemistä pääsee seuraamaan päivän aikana.

Museoon on vapaaehtoinen pääsymaksu, joka käytetään talon ja sen pihapiirin kunnostamistoimenpiteisiin.

16. Joutseno

Joutsenon keskustan R kioski Saimaantie 5. Auki la ja su klo 8-21.

17. Saimaan kanavan kylät (ei mukana 2022, kylällä ei arvontakysymyksiä)

Kanavan liikuntakeskus Törömäentie 20 Lyytikkälä (Saimaankanavan kyläyhdistys).

18. Konnunsuo

Konnunkeidas ravintola Konnunsuon tie 340. Ravintola on auki molempina päivinä 9-17.

https://restaurantguru.com/Konnunsuon-Baari-Lappeenranta

19. Haukilahti

Haukilahdessa pysähdyspaikkana toimii Kotisavun Riihi. Riihi sijaitsee aivan Ilottulantien/Haukilahdentien vieressä Saimaan rannalla. Osoite: Haukilahdentie 661. Terassilta on suorat näkymät Saimaalle ja istumapaikkoja löytyy myös rannalta ja laiturilta. Riihi ei ole vuonna 2022 avoinna mutta paikalla on viikonloppuna itsepalvelukahvila. Riihen lähettyviltä löytyy kaunis Pien-Punkaharjun alue, yli 300-vuotta vanha rauhoitettu kataja sekä Ilottulantien kauniit peltomaisemat.

20. Rutola (ei mukana 2022, kylällä ei arvontakysymyksiä)

Rutolan kylän ytimessä on entinen koulu, nykyinen Salpalinjan Hovi.

Rutolan Hovin pihamaisema
Taidetta Anne Helttusen näyttelyssä.
Taidetta Anne Helttusen näyttelyssä.

21. Ahola

Aholan nuorisoseuran talo Aholantie 752.

22. Simola

Kylän historiaan on jättänyt koskettavasti jälkensä maamme sotien aika. Sodankäynnin kannalta asemakylän sijainti oli strateginen ja asema-aluetta pommitettiin useaan otteeseen tuhoisin seurauksin. Ajasta on jäänyt muistuttamaan pommitusten vauriot kylän raitilla sijaitsevan vesitornin tiilisissä seinissä. Muistolaatta vesitornin julkisivun seinässä kertoo karua totuutta.


Kyläpyöräilyn yhteistyökumppanit ovat:

Ravintola Ukko-Pekka
Sähköpalvelu Tilli &Hakulinen
Tilateurastamo Ikonen
Rikkilän Leipä
Korupirtti
Nutikan lava
Pulsan asema
Sale Ylamaa
Pyöräliike Varustamo
Stora Enso
Boulder Saimaa
Willitikki
Kaakon Maito
Lappeenrannan kaupunki


Lisätiedot: