Kylät

1. Lappeenranta

Lappeenrannan keskustan “kylärasti” sijaitsee Rikkilän leipomon kahvilalla Tullitiellä. Lähimmät kylät ovat Hanhijärvi ja Kasukkala.

2. Kasukkala

Kasukkalan kylän pysähdyspaikka sijaitsee kyläkoulun bussipysäkkikatoksessa, os. Vainikkalantie 171. Kasukkala on perinteinen maaseutukylä, jossa on mahdollista nähdä tien varrella laitumella olevaa nautakarjaa, hevosia ja jopa ihan aito pitkäkorvainen aasi. Lähimmät mehuasemat ovat Rapattila ja Haapajärvi.

http://kylat.ekarjala.fi/kasukkala/

3. Haapajärvi

Haapajärven pysähdyspaikka on Tuomelan Maatilatuotteen tilalla, osoitteessa Vainikkalantie 639. Haapajärvi on perinteinen maaseutukylä, jossa on mahdollista nähdä tien varrella myös laitumella olevaa nautakarjaa. Haapajärvellä on liki 90 ympärivuoden asuttua taloutta, niinpä kylän vilkkaassa elämässä on mukana noin 240 vakituista asukasta. Kesäisin kylän väkimäärä kasvaa entisestään, kun osa vanhoista asukkaista palaa juurilleen nauttimaan Haapajärven rauhaisasta elämästä ja kauniista luonnosta. Rakkolanjoen vesistöön kuuluva Haapajärvi näkyy maantieltä hyvin. Muita lähikyliä ovat Kasukkala ja Vainikkala.

http://kylat.ekarjala.fi/haapajarvi/

4. Rapattila

Rapattilan pysähdysoaikka on leirimajalla (Leirikeskus). Leirimajalle on Rapattilantieltä n. 300 metrin matka peltojen välissä kulkevaa pikkutietä. Lähimmät kylät ovat Haapajärvi ja Kasukkala.

5. Vainikkala

Pysähdyspaikka sijaitsee on koulun lähellä olevalla urheilualueella, osoite Rikkiläntie 47. Vainikkala tunnetaan parhaiten rautatieasemastaan. Asemalla toimii Ravintola Ukko-Pekka. Vainikkala on Kyläpyöräilyn risteysasema, valittavissa suunnat entisen Ylämaan kunnan kyliin Villalaan ja Rumpuun sekä Haapajärvelle ja Hyttiin.

http://kylat.ekarjala.fi/vainikkala/

6. Villala

Pysähdyspaikka on maitolavalla kylän keskellä, Rummuntien varrella. Lähellä on pieni metodistikappeli hautausmaineen. Lähimmät kylät ovat Rumpu ja Hyttilä.

https://nutikankylayhdistys.wordpress.com/

7. Rumpu

Rummussa pysähdytään perinteisen wanhanajan tanssilavan luona (osoite Rummuntie 218) n. 25 km päässä Lappeenrannan keskustasta upeissa maalaismaisemissa.

8. Hyttilä

Hyttilän stoppi on Tuohikkaantien maitolavalla kylän keskellä. Maitokopille on Villalantieltä matkaa n. 360 metriä ja pikitieltä (Vaalimaantie) n. 1,5 km. Hyttilä on pieni maalaiskylä vanhoine jopa museotilamaisine rakennuksineen. Lähimmät kylät ovat Villala ja Ylämaa.

http://www.ylamaa.fi/

9. Ylämaa

Ylämaalla stoppi on Kahvila-Ravintola Korupirtissä, osoite Kivikyläntie 7. Ylämaan kirkonkylä on vuoden 2010 alussa Lappeenrantaan liitetyn Ylämaan kunnan keskustaajama, josta löytyy ravintolapalvelujen lisäksi myös Sale-myymälä sekä nähtävyytenä kaunis tiilikirkko. Lähimmät kyläpyöräilykohteet ovat Hyttilä ja Rumpu.

http://www.korupirtti.com

10. Sirkjärvi

Sirkjärvi on hyvin aktiivinen kyläyhteisö Lappeenrannan Ylämaalla. Ylämaan kirkonkylään matkaa on 5-10 km ja Lappeenrannan keskustaan 25-35 km.

Sirkjärven kyläyhteisö koostu useasta pienestä kylästä: Ihalainen, Pentti, Kiero, Hovi, Pöllänen, Niemi, Lyijynen, Kälviäinen ja Kaikenkallio. Sirkjärvi on hyvin vesistörikasta aluetta. Suurimpia järviä ovat Sirkjärvi, Korppinen, Sarkanen ja Harattala. Lisäksi kylän läpi virtaa kolme eri Vilajoen haaraa. Vakituisia-asukkaita Sirkjärvellä on 110. Kesäisin asukasmäärä kolminkertaistuu. Sillä alueen 25 järven ja lammen rannoilla vapaa-ajanasuntoja on noin 180. Kyläpyöräilyn pysähdyspaikka on Sirkjärven Metsästäjien majalla (osoite Ylämaantie 2505).

Mahdollisuus paistaa grillimakkaraa ja WC on.

11. Hytti

Hytin pysähdyspaikka on Hytin VPK:n talolla, osoite Hytintie 88. VPK on hoitanut talonsa hyvin ja yksistään kiinteistön pihapiiri on tutustumisen arvoinen kohde. Lähimmät muut kylät ovat Simola, Korkea-aho ja Hanhijärvi.

http://kylat.ekarjala.fi/hytti/yhdistykset/hytin-kylatoimikunta/

12. Hanhijärvi

Kyläpyöräilyn pysähdyspaikka on Hanhijärven kylätalolla (VPK:n talo), osoite Hanhijärventie 390. Kaupungin keskustan tuntumassa oleva kylä tarjoaa tyypillistä maaseutumaisemaa viljelyksineen ja kumpuilevine maastoineen sekä hyvin hoidettuine pihoineen. Lähimmät kyläkohteet ovat Hytti, Korkea-aho ja Lappeenranta.

http://www.hanhijärvi.fi/

13. Korkea-aho

Pysähdyspaikka on Heiskantiellä, urheilukentällä. Lähimmät kyläpyöräilykohteet ovat Hytti ja Hanhijärvi.

http://kylat.ekarjala.fi/korkea-aho/

14. Pulsa

Pulsan asemalta löytyy kyläpyöräilykäynnillä paljon nähtävää. Historiallisen asemakylän tärkeimmät rakennukset on rakennettu vuosina 1867-1873. Pulsa on ainut edes kohtuullisesti säilynyt asemakylä 1800-luvulta koko Suomessa. Lähes kaikki alueen rakennukset asemakylän naapurit mukaan lukien ovat yli satavuotiaita.

https://www.pulsanasema.fi/

15. Ylijärvi

Ylijärvi on vireä kylä, jossa toimii oma aktiivinen kyläyhdistys. Pysähdyspaikka on Pätärin talomuseo (osoite: Mätöntie 36.) Museo on toiminut jatkosodasta kertovan Hiljaisuus -elokuvan kuvauspaikkana. Museo on ollut viime vuodet toistaiseksi suljettu.

Museota ja sen pihapiiriä on tänä kesänä kunnostettu ja siistitty. Museolle on vapaaehtoinen pääsymaksu, joka käytetään talon ja sen pihapiirin kunnostamiseen.

16. Joutseno

Joutsenon keskustan R kioski Saimaantie 5. Auki la ja su klo 8-21.

17. Saimaan kanavan kylät

Kanavan liikuntakeskus Törömäentie 20 Lyytikkälä (Saimaankanavan kyläyhdistys).

18. Konnunsuo

Konnunkeidas ravintola Konnunsuon tie 340. Ravintola on auki molempina päivinä.

19. Haukilahti

Kotisavun Riihi Haukilahdentie 661, aukioloaika tarkentuu myöhemmin.

20. Rutola

Rutolan kylän ytimessä on entinen koulu, nykyinen Salpalinjan Hovi.

Salpalinjan Hovin kesäkahvila on avoinna kello 10.30-19.00.

Tarjoamme levähdyspaikan reippaille pyöräilijöille. Tarjolla on kahvia, teetä, virvokkeita, leivonnaisia koko ajan. Keittolounasta on tarjolla klo 11.00-15.00.

Tutustuttavana on Anne Helttusen taidekäsityönäyttely: Nappipuita ja paratiisilintuja.

Rutolan Salpalinjan kohteet ovat avoinna. Pääset käymään Rutolan luolassa ja teräsbetonikorsuissa sekä voit tutkailla maastossa muita Salpalinjan rakenteita.

Salpalinja-opastusta on tarjolla kello 11.00-14.00. Sopii myös lapsiperheille.

Rutolan Hovin pihamaisema
Taidetta Anne Helttusen näyttelyssä.
Taidetta Anne Helttusen näyttelyssä.

21. Ahola

Aholan nuorisoseuran talo Aholantie 752.


Kyläpyöräilyn yhteistyökumppanit ovat:

Ravintola Ukko-Pekka
Sähköpalvelu Tilli &Hakulinen
Tilateurastamo Ikonen
Rikkilän Leipä
Korupirtti
Nutikan lava
Pulsan asema
Sale Ylamaa
Pyöräliike Varustamo
Stora Enso
Boulder Saimaa
Willitikki
Kaakon Maito
Lappeenrannan kaupunki


Lisätiedot: