Soittokello urheilufillariin!?

Päivitetty 13.11.2021

Polkupyöräilijän on ajoneuvon kuljettajana noudatettava tieliikennelain (729/2018) velvoitetta:

”ajoneuvolla ajettaessa on annettava ääni- tai valomerkki taikka muulla tavalla on kiinnitettävä muiden tienkäyttäjien huomiota, jos se on vaaran välttämiseksi tarpeen”

Lisäksi ajoneuvolaissa (15.1.2021/82) sanotaan:

”Turvallista käyttämistä varten on polkupyörässä oltava äänimerkinantolaite”

Ajoneuvolaki antaa ”muulle kuin aikuisten käyttöön tarkoitetulle polkupyörälle sekä pelkästään urheilu- tai kilpakäyttöön tarkoitetulle polkupyörälle” vapautuksen merkinantolaitteen pakollisuudesta. Emme löytäneet varmaa määritelmää sille, ovatko tyypilliset maantiepyörät ja maastopyörät tässä tarkoitettuja pelkästään urheilukäyttöön tarkoitettuja pyöriä, mutta liikenteessähän niilläkin liikutaan ja pyöräteillä tulee tiuhaan vastaan tilanteita, missä äänimerkki on tarpeen. Eräs useimmin kuultu trikoopyöräilijää koskeva moite on ”yllättäen ja säikäyttäen läheltä ohi suhahtaminen”.

Lappeenrannan Pyöräilijät kannustaa kaikkia pyöräilijöitä hankkimaan hyvän soittokellon ja käyttämään sitä paljon. Kelloa kannattaa estotta kilisyttää jalankulkijoita ja koiran taluttajia lähestyttäessä sekä tunneleihin ja muihin näkemäesteisiin paikkoihin tultaessa. Välillä ääni ei jalankulkijan korviin kantaudu ja sillöin tällöin pieni osa kulkijoista saattaa kellon soittamisesta ärsyyntyä. Kannattaa silti ottaa tavaksi kilisyttää. Suurin osa arvostaa elettä ja kellon soittaminen vähentää konflikteja pyöräteillä.

Hyvän kellon ominaisuuksia

Hyvän soittokellon hankinnassa nousevat esiin seuraavat ominaisuudet:

  • Äänenvoimakkuus. Kilahduksen tulisi olla voimakas, jotta se kuuluu tuulen ja liikenteen kohinan yli ja riittävän etäältä.
  • Toimintavarmuus. Kellon tulisi toimia myös sateella ja kestää käytössä vuosia.
  • Sivuäänettömyys. Kellon tulisi kilistä vain pyydettäessä, kokoajan helisevä kello on sietämätön matkakumppani.
  • Kiinnitettävyys. Kello pitää pystyä kiinnittämään pyörän ohjaustankoon. Ohjaustangon paksuus, muoto, jarrukahvat ja vaijerit sekä muut ohjaustangon laitteet vaikuttavat kellon kiinnitykseen.
  • Tyyli. Kellon tulee sopia pyörän tyyliin. Varsinkaan maantie- ja maastopyörissä ei olla kelloihin totuttu, mutta niihinkin sopivia tuotteita löytyy.

Esimerkkituotteita ja pikatesti

Omasta pyöräkaupasta löytyviä pieniä, tyylikkäitä ja urheilupyörän stongaankin sopivia kelloja on mm. Knogin, BBB:n ja Redin mallistossa. Testiin saatiin Pyöräliike Varustamolta myös Crane Bell merkkinen kello. Lisää infoa kuvissa alla.

Videolta kuulet ääninäytteen. Mukaan otettiin myös pari perinteisempää kapistusta.

Testbench soittokelloille. Mukana muutama laatukello ja pari vanhaa laitetta. Hyvä kello antaa riittävästi ääntä pyydettäessä ja pysyy muulloin hiljaa.
Knog Oi luxe on tyylikäs ja melko äänekäs. Asennus onnistuu vain oikean paksuiseen tankoon ja sateella ääni saattaa kadota. Vaijerikuorien kanssa pitää olla varovainen, etteivät kosketa ”soittorautaa”.
BBB:llä on mallistossaan useita pienikupuisia kelloja. Tämä kuvan yksilö on maantiepyörän tangossa palvellut useamman kesän riittävän äänekkäänä. Sujuva kumilenkkikiinnitys mahdollistaa asennuksen lähes kaikkiin tankoihin.
Rediltä löytyi todella pieni kumilenkkikiinnitteinen kello. Nätti kuin karamelli, mutta pienen kuvun ominaisuutena tulee heiveröinen ääni.
Crane Bellin kello on laadukas, jykevä ja äänekäs. Ainoa hankaluus on kiinnitysmekanismi jonka luvataan riittävän myös oversize-tangolle, mutta käytännössä kiinnittäminen paksuun putkeen voi jäädä tekemättä. Testaa ennen ostosta.